Materiaalin pursotus
Lisäävän valmistusmenetelmän prosessi, jossa materiaalia lisätään valikoivasti suuttimen tai suuaukon kautta.
Kun itse tulostusprosessi aloitetaan, tulostin piirtää jokaisen kerroksen yksi kerrallaan GCODE-komentojen mukaisesti. Tulostimessa on yleensä mikrokontrolleri, joka hoitaa komentojen prosessoinnin reaaliaikaisesti.
Tulostimesta on versioita, joissa moottori on liitetty tulostuspään viereen, sekä versioita joissa tulostuslanka tuodaan kauempaa ohjausletkua pitkin suuttimelle. Lisäksi eroja on paljon siinä miten x, y ja z akseleita liikutetaan. Muun muassa nämä erot vaikuttavat tulostusaikaan kuluttajatason laitteissa maksimitulostusnopeuden ja kiihtyvyyksien kautta. Teollisuustason laitteissa laitteen johteet ja moottorit ovat huomattavasti tehokkaampia, joten tulostuspään massalla ei ole niin suurta merkitystä.
Jos tulostettavassa kappaleessa on suuria tyhjän päällä olevia rakenteita, tarvitaan tukimateriaalia jotta kappaleen rakenne ei kärsi ja että materiaali kiinteytyy oikeaan muotoonsa. Tyhjän päällä olevat rakenteet voidaan tukea lisäämällä tukirakenteet suunnitteluvaiheessa, tai lisäämällä automaattisesti generoituja ohuita tukiseinämiä siivutusvaiheessa. Joissakin järjestelmissä on kaksi tulostus-suutinta, joka mahdollistaa esimerkiksi vesiliukoisen tukimateriaalin käyttämisen.
Materiaalin pursotusmenetelmää käyttävät laitteistot (varsinkin kuluttajatason laitteet) ovat pääosin hitaita verrattuna muihin tulostusmenetelmiin. Toisaalta pienissä pinnanlaadultaan karkeissa yksittäiskappaleissa myös kuluttajatason laitteet pärjäävät paremmin.
Fused Deposition Modeling, FDM
Stratasys kehitti ja otti käyttöön ensimmäisenä materiaalia pursottavan tulostusmenetelmän (FDM) vuonna 1980. Sen jälkeen myös muut yritykset ovat ottaneet käyttöön vastaavia menetelmiä eri nimillä. Käsite “Fused deposition modeling” ja sen lyhenne FDM ovat Stratasys Inc. tavaramerkkejä.
http://www.livescience.com/39810-fused-deposition-modeling.html
Fused Filament Fabrication, FFF
RepRap projektin jäsenet ottivat käyttöön termin “fused filament fabrication” (FFF), tarkoituksenaan luoda vapaasti käytettävä termi menetelmälle. FFF:llä tulostetut osat ovat kerroksittaisia, ja 100 % täytölläkään kappaleet eivät ole yhtä kestäviä eri tulostus suunnissa. Kappaleen tulostussuunta ja täyttökuvio vaikuttavat huomattavasti kappaleen lujuuteen.
http://reprap.org/wiki/Fused_filament_fabrication
Big Area Additive Manufacturing (BAAM)
Kaikki Materiaalia pursottavat järjestelmät eivät suonkaan ole hitaita. BAAM on materiaalia pursottava järjestelmä Cincinnati yhtymältä. BAAM 100 Alpha on laite, joka kykenee pursottamaan termoplastista muovia jopa 17kg tunnissa. Oletuksena laitteen tulostusalue on 6 x 2.4 x 1.8 m ja suutinkoko 0.8 mm. Laite kykenee tulostamaan useita eri muoveja, kuten PEEK, ULTEM sekä hiilikuituvahvisteinen ABS. BAAM käyttää materiaalinaan samoja muovipellettejä kuin ruiskuvaluteollisuus, joka tarkoittaa, että tulostusmateriaali laitteelle on suhteellisen halpaa.