3D-tulostus ja kuluttajat

3D-tulostus tarjoaa kuluttajille ennennäkemättömän paljon valinnanvaraa niin tuotteisiin, harrastuksiin ja jopa ruokavalintoihin liittyen. Tärkeimpiä kuluttajille suunnattuja palveluita ovat esimerkiksi erilaisten kodin laitteiden varaosien toteuttaminen sekä korut ja koriste-esineet. Kuluttajat voivat suunnitella tulosteensa itse tai tilata valmiiksi suunnitellun 3D-mallin netin kautta. Itse tulosteen voi tilata palveluntarjojalta postin (kuriirin) kautta tai käydä tulostuttamassa se lähimässä palvelupisteessä.

Tunnetuimpia tulosteita toimittavia yrityksiä ovat iMaterialise (Belgia) sekä ShapeWays (Yhdysvallat). Kummassakin on kattava valikoima valmiita 3D-malleja sekä laaja materiaalivalikoima. Myös oman mallin toimittaminen kumpaankin palveluun onnistuu nettisivujen kautta.

Yksinkertaisia kappaleita voi suunnitella helposti erilaisilla suunnittelusovelluksilla, jollaisesta kävisi esimerkiksi mm. TinkerCad.

Alla on esitelty muutamia kuluttajien / harrastajien suosimia käyttökohteita 3D-tulostukseen liittyen:

Varaosat

- Autot, kodinkoneet, harrastevälineet (mm. pyörät). Varsinkin autoharrastajien joukossa 3D-tulostus on saavuttanut suosiota sillä se mahdollistaa harrastajille omien viritysosien laadukkaan valmistuksen kustannustehokkaasti.

kuluttaja varaosa

Kuva 1. Opiskelijaprojektina toteutettu varaosan tuloste (oikealla hajonnut osa, vasemmalla tulostettu varaosa)

Dronet

kuluttaja drone

Kuva 2. Opiskelijaprojektina toteutettuja dronen runkoja eri käyttötarkoituksia varten

Figuurit ja pienoismallit

2018 am kuluttaja pienoismallit

Kuva 3. Figuurien ja pienoismallien tulostus on harrastelijaporukoissa jo yleistä. Lähde: Formnext 2018

Valaisimet

2019 am kuluttaja varjostin

Kuva 4. 3D-tulostus mahdollistaa mm. valaisimiin liittyvien ratkaisujen suunnittelun ja valmistuksen myös kuluttajille. Lähde: Materialise 2019

Koriste-esineet

kuluttaja kissakoru

Kuva 5. 3D-tulostettu itse suunniteltu koru

Muuta

Kuluttajat tulevat myös törmäämään yhä useammin jatkossa kuluttajatuotteisiin, jotka on osittain tai kokonaan valmistettu 3D-tulostamalla. Esimerkiksi kenkien valmistuksessa on 3D-tulostettujen, asiakaskohtaisesti räätälöityjen pohjallisten lisäksi tarjolla jo kokonaisia kenkiä ja sandaaleja, jotka valmistetaan 3D-tulostamalla.

2018 am vaateala kuva1

Kuva 6. Adidas toi 2018 markkinoille kengät, joiden runkorakenne on 3D-tulostettu. Lähde: Formnext 2018