Savonian tarjoamat 3D-skannauspalvelut

Hinnasto

 • Skannaus: 120 € / tunti + alv
  • Sisältää skannaukseen liittyvät toimenpiteet (paikoitus, skannaus, malli ulos pistepilvenä tai pintamallina)
 • Matkat
  • Verohallinnon kilometrikorvaus (2019: 0,43 € / km)
  • Tuntiveloitus 60€ / tunti + alv
 • Jälkikäsittely: 80€ / tunti + alv
  • Pitää sisällään pintamallin korjauksen / muokkauksen tarvittavilta osin ja toimituksen asiakkaan tarvitsemassa tiedostoformaatissa

Käytössä olevat ohjelmistomme: Ansys Spaceclaim DirectModeler, Polyworks Inspector & VX Elements

Kuvaus:

3D-Skannauksella tavoitellaan yleensä joko mitattavaa, tai jatkokäsiteltävää pintamallia. Savonian laitteisto ja menetelmät soveltuvat aina raskaan konepajan laadunvarmistuksesta harrastelijaprojekteihin.

3D-skannaustyössä on kuitenkin hyvä huomioida mitä se kokonaisuutena tarkoittaa. Pelkkä pintamallin saaminen koostuu useasta vaiheesta ja mikäli mallia halutaan mitata, tai jatkokäsitellä, tulee työvaiheita vielä muutama lisää. Työvaiheet ovat suurinpiirtein seuraavat:

 1. Skannaustyön suunnittelu: Ennen projektin alkua tulee määritellä tarkoin, mitä halutaan skannata ja millä tarkkuudella, sekä mitä ei tarvitse skannata. Tällä vältetään turhaa työtä.
 2. Ennen skannausta: skannattava kohde vuorataan kohdistusitustarroilla, tai –magneeteilla, joita skanneri käyttää itsensä paikoittamiseen.
 3. Skannaus: skannataan kappale.
 4. Skannauksen jälkeen: jälkikäsittely. Pintamalli harvoin on suoraan skannattuna täydellinen, joten suurimmassa osassa tapauksista mallia täytyy korjailla ohjelmallisesti. Tähän voi kuulua esim. piiloon jääneiden reikien paikkailut, heijasteluiden aiheuttamat ”roskat” avaruudessa tai muut ylimääräiset piirteet. Joskus skannerin oma ohjelmisto ei tähän riitä, vaan malli täytyy viedä paikattavaksi erilliseen pintamallien käsittelyä varten suunniteltuun ohjelmistoon, kuten meillä käytettävissä oleva Ansys SpaceClaim.
 5. Mallin jatkokäsittely: Pintamallin voi esimerkiksi lisätä piirteitä, sitä voi keventää älykkäästi menettämättä yksityiskohtia, tai sen voi konvertoida solidiksi. Esim. Solidworks ei toimi pintamalliformaattien kanssa juuri lainkaan, joten siihen väliin vaaditaan väliin jokin muu ohjelmisto, kuten SpaceClaim.
 6. 3D-mittaus: skannattua pintamallia voidaan verrata olemassa olevaan CAD-malliin, tai tuntemattoman kappaleen ollessa kyseessä, siitä voidaan selvittää haluttuja mittoja. Tähänkin on omat ohjelmistot, kuten InnovMetricin Polyworks Inspector.

Skannaustyön laajuus ja siihen kuluva aika on lähes suoraan verannollinen kappaleen kokoon nähden. Pienestä, noin maitopurkin kokoisesta kappaleesta saadaan ehjä pintamalli alle tunnissa. Saman kokoisen kappaleen mittaus vie lisäksi vain noin puoli tuntia.

Suurin järkevästi skannattava kappale on pienen henkilöauton kokoluokkaa. Sellaisen skannaamiseen ja korjaamiseen voi varata jo aikaa kokonaisen päivän, tai kaksi. Mittaamiseen tässä tapauksessa voi mennä lisäksi vielä maks. 1 päivä.

Pintamallien muokkaaminen on taas kokonaan oma projektinsa. Lähes ainoa yhteinen tekijä eri muokkausprojekteissa on pintamallin vesitiiviiksi korjaaminen. Pienet kappaleet ovat melko suoraviivaisia eivätkä vie aikaa paria tuntia enempää, mutta suurimmissa kokoluokissa pelkkä paikkailu voi viedä parikin päivää.

Kysy rohkeasti lisää asiantuntijoiltamme, mikäli kiinnostuit palvelustamme ja sinulla olisi potentiaalinen projekti meidän kanssamme toteutettavaksi!